virtuaalihevonen - a sim-game horse

Gwalch Llafn Edgar
Kuvat © Kasvattaja (suurkiitos!). Lisää kuvia alempana.
Kuvien hevonen ei liity mitenkään sivuilla esitettyihin tietoihin.


Virallinen nimi Gwalch Llafn Edgar Rekisteri nro VH14-024-0095
Syntynyt, ikä 09.03.2014, 4v. Ikääntyminen Oma (3v: 09.04.2014)
Rotu, spk Welsh mountain, ori Väri, säkäkorkeus Kimo, 118cm.
Koulutustaso ko Helppo B, re 70cm. Painoitus Kouluratsastus
Omistaja Sylvester (VRL-00483) Kasvattaja Juli & Gwalch Welsh


           


"Mamma mamma kato! Kato vettä!" ori on niin innoissaan kesäisistä retkistämme läheiselle järvelle, jossa päästään vilvoittelemaan (Suomen olemattomilta) kesähelteiltä. Edgar rakastaa yli kaiken veden kanssa läträämistä ja olisi varmasti ihmisenä yksi niistä hulluista, joka käy avannossa uimassa. Veteen ori menee kovalla vauhdilla ja rannassa pysähdytään pärskyttelemään vettä etukaviolla kuopimalla. Vettä räiskyy paljon, jotta ratsastajalla tai mahdollisilla varustella ei ole mitään mahdollisuutta säilyä kuivana. Luvan kanssa ori lähtee kahlaamaan pidemmälle tai välttämättä Edgar ei lupaa odota vaan lähtee omasta päätöksestä eteenpäin. Ranta on tuttu ja kahlata saa pitkälle ennen kuin päästään uimaan, joten ratsastajalla on aikaa yrittää kääntää ori ympäri. Järvellä ei käydä vain pistäytymässä Edgarin kanssa. Nyt uidaan ja nautitaan!

Vesi on rakas elementti kaikkialla, jopa sateen eri muotoina. Kevyt tihutus tai kaatosade, mutta nautinto on samanlainen. Talven räntäsateessa korvat menevät luimuun, mutta ulkoilmaa ei voita mikään! Maneesiin mennään irvistellen ja hieman jopa vastustellen. Ne ahdistavat seinät ja yleensä kuolettavan tylsä hiljaisuus saavat Edgarin keksimään omiaan ja pomppimaan olemattomien mörköjensä mukaan. Ulkona samaa ongelmaa ei ole edes maastossa. Tätä oria parempaa ulkoilma "eräsmiestä" (kirjoittajan huom. Tarkoituksella kirjoitettu noin, jos tiedät sanan niin tajuat) ei olekaan! Varusteet eivät ole oriille ongelma edes hoidettaessa, mutta jos on mahdollisuus päästä ilman satulaa on oriin fiilis katossa. Ei niinkän, että ori poukkoilisi, mutta se tietää erittäin usein hurjaa maastoreissua, jossa mahdollisuus kunnon maastovaihteluihin on suuri. Mitä tiheämmin umpeen kasvanutta tietä sitä parempi! Maastokaveria ori ei tarvitse, mutta jos sellainen on mukaan otettava on oriin saatava olla johtavana. Muuten tullaan kovalla rytinällä joukon kärkeen ratsastajan kanssa tai ilman.

Tallissa Edgar vetää pohjat käyttäytymisellään, eikä malttaisi millään olla paikallaan harjauksen ajan. Huonoina sääpäivinä ja talven tullen ei ulkona olla turhaa, mutta kesäisin kumminkin harjauspuomi on loistava valinta. Ulkona ori on rauhallinen ja nauttii taas kerran raikkaasta ulkoilmasta ja maisemista, jossa muita hevosia riittää. Harjauksessa saa käyttää rivakoita ja nopeita otteita ja kaviotkin menee jotenkuten. Takakavioissa oriilla on viritettynä aina juuri puhdistettu kavio ja pitää olla erittäin varovainen, ettei ori potkaise.

   

           


i. Siôn Llandenny Emont

welsh mountain
rautiaankimo, 120cm.
ii. Bithell Roblin
wm, rtpäistkm, 121cm.
EVM
iii. Rhosneigr Scleddau
wm, rtpäist, 120cm. evm
iie. Rhostryfan Aberffrwd
wm, rnkm, 120cm. evm
ie. Meilyr Pendine
wm, rtkm, 116cm.
EVM
iei. Pontarddulais Nebo
wm, rt, 118cm. evm
iee. Hawarden Selattyn
wm, rnkm, 116cm. evm
e. Eryri Ffiona

welsh mountain
kimo, 114cm.
ei. Euogrwydd Anfri
wm, rnkm, 117cm.
EVM
eii. Benedigeidfram
wm, rnkm, 118cm. evm
eie. Paradwys Arlais
wm, km, 115cm. evm
ee. Eryri Ffanci
wm, rtkm, 114cm.
EVM
eei. Dulyn Fercos
wm, rt, 115cm. evm
eee. Eryri Vivienne
wm, km, 116cm. evm


           


KRJ sijoitukset: 5 kpl
06.05.2014 KRJ KK Lapland - Helppo C - 6/40
01.06.2014 KRJ Parodia - Helppo B - 1/40
02.06.2014 KRJ Parodia - Helppo B - 5/40
20.06.2014 KRJ Konkkaronkka - Helppo C - 2/40
21.06.2014 KRJ Konkkaronkka - Helppo C - 4/40
ERJ sijoitukset: 1 kpl
24.06.2014 ERJ Ventos - 80cm - 6/40


           


28.06.2014 Laidunaikaa (kirjoittaja: Sylvester)
Oi miten onkaan ilo seurata hevosten laiduntamista. Kaikki niin isossa suuressa sovussa toisistaan huolta pitäen, että ihan sydän pakahtuu onnesta. Edgar on kuitenkin yksi niistä kuka saa laiduntaa pienessä oripoppoossa ponien kesken. Edgar näyttää niin suurelta, kun seuranaan hänellä on shetlanninponeja, mutta vaikka Edgar on näistä isoin ei hän suinkaan ole se johtava ori. Välien selvittelyn jälkeen ori jäi kakkoseksi nokkimisjärjestyksessä ja jöötä tässä laumassa pitää minishettis Kovsky. Edgar on hyväksynyt paikkansa laumasta hyvin ja vaikka ori onkin nykyään yli-innokas mukaan lähtijä nauttii hän selvästi laidunkaudesta. Kilpailut eivät meillä taukoa kesälläkään ja nojaillessani laitumen aitaan huomaamatta Edgar oli saapunut luokseni, vain muutaman askelen päästä hän katsoi minua toiveikkaana. Muiden ponien laiduntaessa kauempana kaivoin taskustani omenaherkun, jota tarjosin orille kämmeneltäni. Ruoalle perso Edgar nappasi herkun nopeasti ja perääntyi sitten muiden luokse. Nauttikoot, pian olemme taas kisaradoilla. Ihanaa kesää kaikille, jotka merkintöjämme lukevat, sekä isot terkut kasvattajalle!

           


06.05.2014 Koulutreeniä (kirjoittaja: Sylvester)
Sää ei ollut mitä parhain, kun tuuli viimasi niin pirusti ja kylmetti oitis naamani. Edgar tuntui olevan fiiliksissä jälleen kerran, kun pääsi liikkeelle ja tällä kertaa kentällä menee toinen ratsukin, shettis tamma, joka oria nyt kovasti kiinnostaa. Ori menee koreasti kaula kaarella tanssahdellen jo alkukäynneissä, mutta olihan se vaihteeksi mukava tunne, kun ori on niin ryhdikäs, kun normaalisti siihen saa työtä tehdä enemmän tai vähemmän. Raviin siirryttäessä Edgar hörisi vieläkin toiselle ratsukolle, joka ei antanut katsettakaan meille, mutta oria se ei häirinnyt. Ravissa yritin saada oriin huomion keskittymään työhön ja teimme paljon voltteja, pysähdyksiä ravista sekä siirtymisiä käyntiin. Edgar oli poikkeuksellisen yhteistyökykyinen heti alkuun ja oli jotenkin ilo ratsastaa tällä pienellä korealla unelma oriilla.

Laukkaan siirryttiinkin vauhdilla, vaikka ori alta lähtenytkään, mutta ei se kovinkaan kaukana ollut. Toinen ratsukko oli nimittäin juuri poistumasta kentältä maastoon ja Edgar olisi halunnut mukaan. Hieman kävimme tahtojen kamppailua oriin kanssa, jotta mennäänkö vai ei, eikä muuten menty. Hetken aikaa ori oli "siipi maassa" menetyksestään, mutta mielenkiinto työhön palasi, kun laukkatreeni jatkui. Laukassa harjoittelimme voltteja ja siirtymisiä käyntiin, mitkä tuntuivat olevan hieman hukassa. Raviin ori siirtyi mielellään, jopa hillittyyn sellaiseen, mutta käyntiin ei meinattu siirtyä ei millään. Kova työ ja kikkaskeinot palkitaan sillä lopulta onnistuimme, kun oria uhkasi ohjata päin aitaa. Ei sen, että ori olisi sitä tajunnut, mutta aina voi hymäillä sillä, että uhkaus toimi. Lopputunnista kaikki tuntui mahdolliselta, kun yksi mahdoton este oli ylitetty. Edgar kulki kohtalaisen hyvässä ryhdissä, eikä muoto rikkoutunut edes laukassa.

Kerkesimme juuri talliin ennen kuin raekuuro iski. Siis raekuuro! Tallissa ei onneksi satanut ja ori asettui paikoilleen harjaukseen. Hetki meni ennen kuin ajatukset asettuivat kohdalleen raekuuron syystä. Edgar ei tuntunut olevan moksiskaan vaan olla kökötti paikallaan odottaen harjausta. Kumisuan kosketus riitti oriin rentouttamiseen, eikä se siihen loppunut vaan herkku seurasi siinä välissä, joka oriin mieltä piristikin, että piti vielä lisää hamuilla herkkuja, turhaan. Kaviotkin putsattiin helposti ja matkalle tarhaan lähdettiin onneksi ilman raekuuroa. Tarhassa oli hieman valkea maa, joka Edgaria nyt tuntui ihmetyttävän, mutta kyllä se sama vanha tarha kelpasi orille, joka jäi katselemaan perääni vaikka herkun saikin ennen lähtöäni.

           


Maaliskuu v. 2014: Edgar saapui! (kirjoittaja: Sylvester)
Voi hitsit mikä ponipallero sieltä tulikaan! Jos postimyynti olisi keksitty hevosille niin en saisi koskaan niin isoa tallia, että jokainen hevoseni sinne mahtuisi! Rouskun kasvattajalta ostin toisenkin vain muutamaa kuukautta tammaa myöhemmin. Edgarin suvussa on uutta verta ja tuntematonta sellaista! Ai jai mitä pläräilyä tuleekaan, kun annan oriin ensimmäisen daaminsa vastaan ottaa. Tuleekohan sitä päivää koskaan? Olen jo heti suunnittelemassa oriin tulevaisuutta vaikka ori on juuri päässyt vieroituksessa uuteen kotiin. Hurjaa! Minulla taas welsh mountain! Edellinen mountti minulle lienee olleen 2010? Edgar vei kumminkin sydämmen nopeammin ennen kuin kukaan kerkesi o:ta sanomaan. Valloittava ori, joka hurmaa ensin ulkonäöllään ja vetää kaiken pipariksi sitten tallikäytöksellään. Jokaisella on heikkoudet, mutta oriilla niitä ei onneksi hirveästi olekaan. Odotamme kärsimättöminä oriin koulutuksen aloittamista ratsuksi! Hieno kouluratsu me tästä koulitaan vaikka ei ihan GP tasolle päästä ei varmasti hirveän kauaksi jäädä, jos toisesta päästä katsotaan.

 

Ulkoasu © Rio, taustakuva ja koristeet © Ritva's gallery. Kuvien tekijänoikeudet näet kun viet hiiren kuvan päälle.
Kaiken muun, ellei toisin mainita © Sylvester. Kaiken kopioiminen ilman lupaa on kielletty!